Terugblik raadsvergadering November 2024 & Begroting 2025

Nieuws uit de VVD-fractie
November 2024


-    Voorlopig is helaas onderzoek naar realisatie van de Lelylijn ‘on hold’ gezet.
Staats-secretaris Jansen (PVV) had al bedongen dat 75% van de financiering van de geschatte kosten van de aanleg ( 13 miljard euro) maar door het Noorden moest worden opgehoest. Vier eeuwen turfwinning en bijna 500 miljard euro gaswinning uit het Noorden en nu durven eisen dat het Noorden 75% aanleg kosten zelf maar op het kleed moet leggen voor de aanleg van de Lelylijn. Enkele regeringspartijen verkondigden dat de ‘regio telt‘ , dan wordt het tijd omdat waar te maken! Versleten bruggen op de Afsluitdijk, Top en Twel, Oude Schouw en Spannenbrug eerst maar eens aanpakken.


-    Fryslân krijgt mogelijk twee grote terreinen voor de noodzakelijke munitieopslag voor onze defensie. Dat vraagt wederom veel vruchtbare landbouwgrond. Voor de VVD moet dat maar ten koste gaan van de mogelijk uitbreiding van natuurterreinen op landbouwgrond.


-    Burgemeester Bouwman heeft in de raadsvergadering van 11 november een stevig statement namens de gemeente uitgesproken nav zeer ernstige ongeregeldheden in Amsterdam wat uitliep op jodenvervolging en ernstige bedreigingen voor de rechtstaat.


-    De VVD-fractie heeft een standpunt ingenomen tegen ondermijning door criminaliteit onder andere door drugsafval dumping in de natuur en weilanden. Voorlichting en handhaving zal een blijvende aandacht vragen in Opsterland en andere plattelandsgemeenten.


- De begroting voor 2025 is door de raad besproken en vastgesteld. Hieronder de tekst die de VVD daarbij heeft uitgesproken.  


Geachte voorzitter, leden van de raad, 


Dank aan het college en ambtenaren voor de begroting voor 2025, de bespreking daarvan is een moment om samen vooruit te kijken met onze gemeente Opsterland centraal. Tegelijkertijd moeten we ook oog hebben en houden voor wat er buiten Opsterland gebeurt. Wat in Nederland en de rest van de wereld plaatsvindt, raakt ons lokaal. Wij zijn een zelfstandige gemeente en hebben het relatief goed voor elkaar, maar we staan niet op onszelf en hebben de verbinding met anderen buiten Opsterland nodig. 


Die verbinding moet wat ons betreft ook een infrastructurele verbinding zijn in de vorm van de Lelylijn. Deze is, in onze ogen, essentieel voor onze toekomstbstendigheid, leefbaarheid en economische ontwikkeling. Vorige week werd bekend dat er op dit moment (nog) geen zicht is op een vervolgstap, een MIRT verkenning, maar een bestuurlijk overleg met het rijk daarover zal volgen. Om op basis van een dergelijke dagkoers, tussenstand, de Lelylijn uit onze begroting te slopen, want dat is wat het amendement van de FNP beoogt, vinden we te adhoc (ook al snappen we wel waarom de FNP met dit voorstel komt), maar wij hebben de hoop en moed nog niet opgegeven. Voor ons ook belangrijk; het amendement zegt dat voor een toekomstbestendig Fryslan de bereikbaarheid binnen onze provincie noodzakelijk is en dat vinden we veel te beperkt. We leven, werken en studeren namelijk allang niet meer alleen in onze eigen provincie Fryslan. 


Het tweede amendement van FNP behoeft wat ons betreft nadere uitleg, waarom het in hun ogen zo belangrijk is dat landschappelijke ontwikkelingen wordt toegevoegd aan een hoofdstuk dat ziet op economische ontwikkeling, werkgelegenheid etc. Immers bij economische ontwikkelingen zijn onze bestemmingsplannen leidend en is er wat ons betreft ook voldoende ander beleid, wet- en regelgeving om ons landschap te beschermen. Dus als de FNP bang is voor grootschalige bedrijven midden in ons Opsterlandse landschap, dan is dat al niet mogelijk. Laten we ook het belang van economische ontwikkeling voor onze gemeente niet uit het oog verliezen, is nog een oproep die wij hier willen doen. 


Terug naar de begroting; we kunnen constateren dat Opsterland het relatief goed doet, maar dat er ook voldoende onzekerheden zijn, ook over de toekomstige jaren en de bijdragen vanuit het Rijk. Dat we ons daarop voorbereiden en daar als raad ook een rol in moeten spelen door het stellen van duidelijke kaders vinden we logisch, we staan daarom ook positief tegen over de motie van OB om als raad een rol te pakken in de totstandkoming van een structureel sluitende begroting. 


Van de toekomst, terug naar het verleden want 2016 belde om door te geven dat er toen een pilot is geweest met robotmaaiers voor de gemeentelijke sportgrasvelden. We hebben even iets meer context nodig voordat we hier een oordeel over kunnen vormen en zijn ook benieuwd naar de reactie van het college omtrent de uitvoerbaarheid. 
Wij horen graag van de indieners waarom er in 2016 besloten is om de robotmaaiers niet actief in te zetten bij andere verenigingen en vraag 2, wat daar dan 8 jaar later in is veranderd en waarom we het nu wel zouden moeten doen. 


Dan alle moties en amendementen gehad hebbende nog een afsluitende opmerking over de begroting. Voor onze fractie staat voorop dat wij als raad die keuzes maken, die de lasten voor inwoners beheersbaar houden, die duurzame/economische groei bevorderen, en die de leefbaarheid van dorpen zoals Gorredijk versterken.


En in dat licht wil ik de visie voor Gorredijk 2030, opgesteld door lokale ondernemers, nog even aanhalen. Deze visie toont prachtige plannen voor het centrum van Gorredijk, zoals het verbeteren van de verbinding tussen oud en nieuw Gorredijk en het creëren van een aantrekkelijk recreatiegebied langs de Turfroute. Ondernemers geven hierbij aan dat een herontwikkeling van bepaalde gebouwen en toevoeging van een recreatiemeer, haven, en andere toeristische voorzieningen essentieel zijn. Wij, als VVD-fractie, ondersteunen dit soort initiatieven om Gorredijk aantrekkelijker te maken en waren mede eerst van plan om vandaag hiervoor een voorstel in te dienen, maar omdat we binnenkort als raad ook over de detailhandelsvisie spreken is dat een logischer moment. Die houdt u dus nog van ons tegoed.