Terugblik raadsvergadering April 2023

Nieuws uit de VVD-fractie

April 2023

- De VVD-fractie en mede indiener Opsterlands Belang van een motie op 7 november 2022, hebben excuses aangeboden gekregen van het college van B&W voor het niet op tijd reageren op de motie. In de motie wordt het college verzocht te onderzoeken naar de mogelijkheden om net als bij de aanleg van zonnepanelen, vergunningen voor windenergie ( max masthoogte 15m )en mono-mestvergisters leges-vrij te maken. Opsterland wil in 2035 energie-neutraal zijn en dan kunnen het stimuleren van investeringen in windenergie en groengas goed helpen de ambities te realiseren. Het college werkt in OWO-verband aan notitie waarin de leges in het kader van de nieuwe omgevingswet in worden meegenomen.


- De VVD-fractie raadt het college aan verenigingen in Opsterland actief te wijzen op de verzwarende regelgeving wat betreft aansprakelijkheid bij het organiseren festiviteiten ed. Omdat dit blijvende aandacht vraagt bij organisatoren en er ook steeds nieuwe vrijwilligers komen, is het wenselijk dat het college organisatoren actief en regelmatig informeert over verzwarende regelgeving en de aansprakelijkheid.


- De VVD-fractie heeft met Opsterlands Belang een amendement ingediend bij het raadsvoorstel Gebouwd Erfgoed. Een aanwijzing van eigendom op de monumentenlijst kan alleen op basis van vrijwilligheid, tenzij er zwaarwegende gronden zijn. In dat geval kan de raad in de gelegenheid worden gesteld om eventuele wensen of bedenkingen te uiten. Het geamendeerde raadsvoorstel kreeg bij de stemming unanieme steun van de raad.


- De VVD-fractie zal ondanks de teleurstellende uitslag van de verkiezingen bij Provinciale Staten en Wetterskip Fryslân, met blijvende inzet de belangen van boeren, ondernemers en burgers behartigen om het economische klimaat en het belang van landschap en milieu gelijk op te laten lopen.


- Voor de vacante functie van burgemeester in Opsterland hebben 15 personen gesolliciteerd. Het is nu aan de vertrouwenscommissie om daar een geschikte kandidaat uit te selecteren en die in juni voor te dragen aan de gehele raad voor benoeming.

Namens de VVD-fractie,

Wanda Geertsma en Hielke  de Vries