Terugblik raadsvergadering Januari & Februari 2023

Nieuws uit de VVD-fractie

Januari & Februari 2023 

 

-       Voor de profielschets van de nieuw te benoemen burgemeester in Opsterland, vindt de VVD-fractie het een pre dat hij of zij betrokken en goed zichtbaar is voor de inwoners en ondernemers.

 

-       Met de gebiedsgerichte aanpak die voortkomt uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied wordt een zware wissel gelegd op de toekomst en het perspectief van de boer en gezin rond de drie Natura 2000-gebieden in Opsterland. De VVD-fractie heeft bij het college aangedrongen om te zorgen voor een aanvullend en passend zorgaanbod voor de boeren in de vorm van een vertrouwenspersoon, doorverwijzing naar het gebiedsteam of zelf een ondersteuningstraject aan te bieden.

 

-       De VVD-fractie is positief over Startnotitie Cultureel erfgoed. Belangrijk punt was voor de fractie dat er passend beleid komt op basis van vrijwilligheid van eigenaren van erfgoed.

 

-       Het Beheersplan Beeldende Kunst in de openbare ruimte kreeg instemming van de fractie.

 

-       De Funderingsaanpak Veenweidegebied wordt zo ingericht dat het voor betreffende

eigenaren die in ‘code rood’ vallen, de te volgen procedure eenvoudiger en duidelijker wordt. Zover nu bekent vallen er geen woningen of bedrijfsgebouwen in Opsterland in de code rood.

 

-       De Fryske Regiovisie Jeugdhulp ’23-’26 is unaniem vastgesteld.

 

-       De motie vreemd om een ‘second opinion’ uit te laten voeren mbt de plannen van stichting de Koningshof is wel na een breedvoerige discussie ondersteund door de VVD-fractie maar werd verworpen door de collegepartijen.

 

-       De motie vreemd kreeg een unanieme instemming van de raad waarin staat een verzoek aan het college om op de locatie ‘De Trime “ in Beetsterzwaag een ontwikkeling te initiëren met tenminste 24 grondgebonden levensloopbestendige woningen , waarbij de plannen van de stichting de Koningshof de basis vormt. Bovendien zal er een evaluatie moeten komen mbt de lering die we kunnen trekken uit deze casus tot het Didam-arrest.

 

Namens de VVD-fractie

Wanda Geertsma en Hielke de Vries