Interview Eduward Post in de SA

Eduward Post (23) is inmiddels een klein jaar actief in de gemeentepolitiek. De Gordykster is lid van de steunfractie van de Opsterlandse VVD. Hij heeft met zijn politieke activiteiten een belangrijk doel: mensen helpen.

© Willy Wilpstra

BRON: Sa, 5 juli 2017 www.sa24.nl
TEKST: KRIST STOELWINDER
FOTO’S: WILLY WILPSTRA

GORREDIJK Hij zit al maandenlang bij raadsvergaderingen in het Lycklamahûs, op de eerste rij van de publieke tribune. Onberispelijk gekleed in een net pak, met stropdas. Eduward Post volgt de gemeentepolitiek op de voet. De jonge liberaal is in het dagelijks leven software engineer. Hij woont nog thuis bij zijn ouders en komt uit een echt ondernemersgezin. Eduward hoopt ook andere jongeren enthousiast te maken voor politiek. “Het leeft niet genoeg en dat is jammer. Ik heb me aangemeld omdat politiek voor mij altijd al een belangrijk onderwerp is geweest. Bij ons aan de eettafel hebben we het er altijd veel over gehad. Je hebt twee soorten mensen. Een groep vindt dat het niet goed gaat, maar blijft aan de kant staan schreeuwen. En je hebt mensen die de extra stap nemen en die zich inzetten om iets aan de problemen te doen.”

Jij behoort duidelijk tot die laatstecategorie.
“Jazeker. Ik ben best wel fanatiek. Als ik ergens wat van vind, ga ik er ook echt vol voor. In de gemeente Opsterland vind ik dat sommige dingen beter kunnen en dat de mensen meer gehoord moeten worden. Dus wil ik daar iets aan doen. Ik vergelijk het altijd met voetbalouders langs de lijn: als je het zo goed weet kun je beter zelf het veld in gaan, dan geef je het goede voorbeeld.”

Waarom de VVD?
“De partij en haar visie passen het beste bij mijn standpunten en overtuiging over hoe ik denk dat problemen opgelost kunnen worden.”

Lukt het je al om iets te bereiken?
“Ik merk in ieder geval dat ik veel meer betrokken ben bij beslissingen die worden genomen en veel meer van de hoed en de rand weet. Hopelijk kan ik daar volgend jaar ook nog meer invloed op uitoefenen. Ik ga voor een plekje in de gemeenteraad om mijn stem en de stem van de Opsterlandse burgers te laten horen.”

Je wilt de stem van het volk zijn?
“Absoluut, dat moet altijd de insteek zijn. Als je de politiek in gaat moet je motivatie niet zijn om bijvoorbeeld Kamerlid te worden. Het gaat om het helpen van mensen, dat is veel belangrijker. Als ik problemen hoor, wil ik die oplossen.”

Ben je als enige jongere binnen de(steun)fractie gek aangekeken?
“Dat gevoel heb ik niet. Ze wilden direct weten hoe ik tegen bepaalde zaken aankeek. Ik denk zelfs dat ze heel erg blij zijn met verjonging. Een jongere heeft vaak toch een andere kijk dan een senior. Jongeren gebruiken vaak andere media om hun informatie op te halen. Je hebt meer informatie bronnen, verschillende sociale milieus en dus meer invalshoeken. Dan krijg je ook een breder beeld. Uiteindelijk kun je dan beter een besluit nemen.”

Krijg je veel hulp?
“Ik leer hoe ik het beste met dingen om kan gaan. Wat je wel en niet kunt zeggen bijvoorbeeld. Zo kan je nooit wat beloven, want je moet zeker binnen de politiek democratisch besluiten nemen. Maar je kunt iemands problemen wel meenemen.”

Hoeveel uur ben je in de week metpolitiek bezig?
“Gemiddeld tussen de acht en tien uur. Ik zit bij de raads- en fractievergaderingen, lees stukken door en volg cursussen. Als je een dag niet leert,sta je achter. Voor mij is continu leren heel normaal en ik denk dat het in de politiek ook heel belangrijk is. Zeker als je als jongere begint. Als raadslidben je er eigenlijk 24 uur per dag mee bezig. Je bent de hele dag volksvertegenwoordiger. Als je naar de bakker loopt en iemand spreekt je aan, ben je er meteen mee bezig. Dat kan op ieder moment van de dag zijn en dat maakt het echt een passie.”

Je hebt dus minder vrije tijd, wat vinden je vrienden daarvan?
“Ze vinden het allemaal goed. Als ik het leuk vind en er veel tijd in wil steken, vinden zij het ook leuk. Ze zijn blij dat ik niet aan de zijlijn ga staan, maar echt iets met mijn ideeën doe. We hebben nu wel meer discussies over politieke thema’s. Als iemand problemen heeft, hoor ik dat wel eerder en dat is heel goed. Ik hoor graag alles, dan kan ik het meenemen. Sommige discussies zijn wat inhoudelijker geworden en men verwacht van mij ook iets meer kennis en een mening.”

Maken ze er weleens grappen over?
Zeker, de VVD komt helaas ook weleens wat minder positief in het nieuwsen dat hoor je. Of over mijn achternaam: ‘Dan zit ‘ie op zijn post.’”

Is een plek in de Tweede Kamer eendroom?
“Als iemand het me aanbiedt, zeg ik zeker geen nee. Maar je moet eerst onderop beginnen en bezig zijn met het oplossen van directe problemen. Ik heb geen roadmap uitgezet van waar ik over een paar jaar wil zijn. Als je de visie hebt om goed te doen, is dat de juiste manier.”