Nieuws uit de fractie 27 mei 2014

De VVD fractie heeft vragen gesteld aan wethouder Kooistra over de afwijkende uitvoering van de drie decentralisaties, jeugdzorg, AWBZ/WMO en participatiewet, ten opzichte van Oost en Weststellingwerf. Tenslotte hebben we daar een samenwerkingsverband mee. Volgen de wethouder is die stap genomen om de aanstaande uitvoering van de drie D’s, door de gemeenten ( per 1-01-’15) niet in gevaar te laten brengen. De zorg die bij de VVD opkomt is dat hiermee de samenwerking , waar aanvankelijk veel van werd verwacht , niet in gevaar komt.

De VVD fractie heeft tegen het nieuwe coalitieakkoord van OB, CDA, CU en D66 gestemd. Reden was dat het akkoord op hoofdlijnen te weinig richting geeft voor de onzekere toekomst. Over het stimuleren van werkgelegenheid in de regio, wordt weinig gezegd. De VVD wil meer samenwerking met de gemeenten Heerenveen en Smallingerland om de werkgelegenheid te behouden en te stimuleren op basis van Ondernemers, Onderwijs en Overheid in een economisch beleid.

Op vragen van de VVD fractie over de structurele subsidie van de twee musea in Opsterland kon de coalitie toezeggen dat die blijvend zal zijn.

De VVD fractie zal als oppositiepartij de coalitie positief kritisch beoordelen op hun beleid ondanks het feit dat dat nu nog erg onduidelijk is. Waar nodig zal zij met eigen initiatieven komen allemaal in het belang van Opsterland.

Omdat de coalitie het niet eens kon worden over de langdurige wens van ondernemers in Opsterland om koopzondagen mogelijk te maken, heeft de gelegenheids formatie VVD, D66 en OB, een motie ingediend . In de motie roept de raad het college op om voor het zomerreces ’14, om een voorstel voor aanpassing van de winkeltijden verordening Opsterland voor te leggen, zodanig dat alle zon- en feestdagen voor ondernemers gelijk gesteld worden met reguliere openingsdagen. Na drie jaar zal er een evaluatie moeten volgen.

De motie kon op een ruime meerderheid rekenen.

De VVD fractie ,

Fv. Hielke de Vries en Nikita Brameijer