Nieuws uit de fractie 16 april 2014

Bij de start van de nieuwe raadsperiode 2014 – 2018 zijn de commissie vergaderingen vervangen door een oriënterende en een besluitvormende raadsvergadering. Voor eenvoudige en unanieme raadsvoorstellen, kan op dezelfde avond ook besluitvorming plaats vinden. Voor onderwerpen waar binnen de raad verschillend over wordt gedacht volgt na veertien dagen een tweede besluitvormende raadsvergadering.

In de nieuwe opzet is geen plaats meer voor commissieleden.

In de raadvergadering van 14 april is het aangepaste regelement van de raad aangenomen.

In Terwispel komt een vergroot parkeerterrein bij het dorpshuis welke ook gebruikt kan worden voor evenementen.

Omdat het nieuwe bestemmingsplan Wijnjewoude/Klein Groningen nog niet van kracht is, is er tijdelijk een beheersverordening van kracht .

De raad heeft unaniem twee leden van de Raad van Toezicht in de Stichting Primo ( openbaar basis onderwijs Opsterland ) herbenoemd.

De VVD fractie heeft de indiener van een motie om ruimere winkelopeningstijden, kunnen overtuigen om de motie in te trekken. De motie was naar inziens van de VVD fractie te onduidelijk. Omdat de partijen OB, CDA, VU en D66 binnenkort met een coalitie-voorstel komen was deze motie te prematuur. De VVD fractie is van mening dat gezien de grote belangen voor de middenstand om ruimere winkelopeningstijden, ook de middenstanders mee moeten kunnen praten. Binnen een periode van een maand moet hier wel een gedegen besluit over worden genomen in de raad.

Over bovengenoemde kwestie is de VVD fractie van mening dat middenstanders met winkeliersverenigingen zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij open willen zijn. Dat moet de gemeente niet regelen. Omdat ook steeds meer omliggende gemeenten tot vrije winkelopeningstijden besluiten kunnen middenstanders in Opsterland niet op achterstand gezet worden.

Namens de VVD-fractie,

Fv. Hielke de Vries