Nieuws uit de VVD-fractie 26 -01-2016

·      Voor de raadsvergadering werd journalist Wieberen  Elverdink van de Leeuwarder Courant bedankt voor de verslaggeving  van de Opsterlandse raadsvergaderingen. Hij krijgt een andere functie bij de LC. De journalistiek kan niet zonder de politiek maar andersom ook niet. Vrije pers is een groot goed in onze democratie.

·      De VVD heeft grote zorg over de positie van peuterspeelzalen in een aantal dorpen in Opsterland. Door het faillissement van Timpaan Kindercentra is Kinderwoud gevraagd door de curator om de opengevallen plaatsen over te nemen. Een zeer opmerkelijk situatie daar een overname kandidaat uit Wijnjewoude ( Kinderopvang  Esther Russchen) al in een vergevorderd stadium was van overname. Wethouder Kooistra zal de raad op korte termijn informeren.

·      De VVD heeft duidelijk naar voren gebracht dat zij wil doorgaan met de samenwerking met de gemeenten Oost en Weststellingwerf ( OWO) . Er moet wel een gezamenlijke visie komen waar, wat betreft de VVD betreft een bestuurlijke fusie het doel moet zijn. De OWO zal ook op termijn contact moeten zoeken met de gemeente Heerenveen en mogelijk Smallingeland om de verbinding met het stedelijk gebied inhoud te geven. Zo kan er een sterke gemeente ontstaan die de huidige en nieuwe- taken zelfstandig kan uitvoeren en de dienstverlening naar de burger gewaarborgd blijven. Door de verbinding tussen  Overheid , Ondernemers en Onderwijs te bevorderen, zal de werkgelegenheid in de regio kunnen worden behouden.

·      Bij de behandeling van de startnotitie ‘Kadernota Sport en Bewegen’ heeft de VVD ingebracht het belang van ‘voeding’ in het kader van bestrijding overgewicht vooral bij jeugd.

·      De actualisatie van de nota ‘Kansen Benutten’ voor de sector Recreatie en Toerisme kreeg de instemming van de VVD. De nota blijft enigszins beperkt in haar ambities door het geringe budget. Bij de promotie van de diverse mogelijkheden van R&T in Opsterland zal ook verbinding worden gezocht met aangrenzende regio’s.

·      De VVD onderschrijft de toekomstscenario van het college van B&W over de ‘Oude lanen’ . Op diverse plaatsen in Opsterland staan eeuwen oude bomen te dicht langs de wegen. Dat brengt onaanvaardbare risico’s voor de verkeersveiligheid met zich mee. Tevens komt de bereikbaarheid van bedrijven op het platteland in het geding. Het kappen zal in combinatie gaan met herinplant op grotere afstand van de weg.

 

De VVD-fractie