Code Oranje

Opsterland gaat haar tarief voor de OZB met ruim 4 % verhogen. De VVD heeft daar niet in mee gestemd. Waar wij voorzichtig mee willen zijn is het feit dat er te gemakkelijk wordt gekozen om de gaten in het huishoudboekje van de gemeente maar met lastenverzwaring te dichten. Het gaat uiteindelijk ten koste van uw besteedbaar inkomen. Dit is waarschijnlijk ook nog niet de laatste lastenverhoging voor de inwoners van Opsterland. Kort geleden heeft een meerderheid in de raad namelijk gekozen voor uitbreiding van sportcomplex Kortezwaag, een nieuw te bouwen school en een nieuwe Multifunctionele Accommodatie De Skans bij de BHS te Gorredijk. Dat geeft voor de komende 40 jaar extra financiële lasten. Om de voorzieningen voor dorpshuizen en scholen op peil te houden zal er jaarlijks ook nog eens extra € 170.000.- in de begroting moeten worden opgenomen.

We hebben het dan nog niet gehad over de toegenomen financiële risico’s die Opsterland bij invoering van de nieuwe taken Jeugdzorg, WMO en Participatiewet op zich moet nemen. In de risicoparagraaf van de begroting 2016 is respectievelijk 100% en 90% kans opgenomen dat het huidige budget wordt overschreden. Daarnaast is nog een risico van 90% opgenomen dat de inhuur van personeel noodzakelijk is en een risico van 70% dat de uitkering uit het gemeentefonds wordt verlaagd. Het is zeer waarschijnlijk dat het tekort over 2016 nog hoger gaat uitvallen en er dus aanvullende bezuinigingen of lastenverzwaringen zullen volgen.

De financiële buffers van Opsterland zijn gelukkig nog voldoende maar deze zijn de laatste jaren wel flink afgenomen. Met deze constateringen vindt de VVD dat voorzichtigheid is geboden. Zeker nu de economie weer wat beter gaat moet Opsterland er ook voor zorgen dat de financiële buffers weer groeien in plaats van afnemen. Je moet het dak repareren als de zon schijnt. Opsterland werkt tevens al een paar jaar samen met gemeenten uit de omgeving. De VVD vindt dat er scherpe doelstellingen moeten zijn om de samenwerking ook daadwerkelijk goedkoper te laten werken. Als er minder te besteden is voor de gemeente kan dat niet alleen op de burgers worden afgewenteld maar zal er ook in eigen vlees van de gemeente Opsterland moeten worden gesneden.

Hielke de Vries

Nikita Brameijer